De geschiedenis van onze school

De school van Eigenbilzen heeft een uitgebreide geschiedenis achter de rug, die we onmogelijk zomaar even kunnen neerschijven. Daarom deze korte samenvatting.

De eerste school bevond zich tegen de muur van de eerste kerk. Het gebouwtje was tien meter lang en vijf meter breed. Het waren de pastoor, de kapelaan of de koster die de kinderen leerde lezen en schrijven.

Preciese data hieromtrent zijn helaas niet bekend, maar toen de Fransen onder Napoleon hier de plak zwaaiden, stelden ze vast, dat het onderwijs in Eygen-Bilsen op een bijzonder laag peil stond. In 1808 werd gevraagd een lijst van het onderwijzend personeel op te maken maar hieraan werd geen gevolg gegeven. Simpel ook want er waren namelijk geen benoernde leraars.
De staat van het schooltje werd ook niet aan de autoriteiren bekend gemaakt, daar er toch geen sprake was van onderwijs in een schoolgebouw. De toestand van het onderwijs was dus ronduit armzalig.

Een statistiek van 1807 wijst uit dat een derde van de bevolking noch lezen, noch schrijven kon.

In 1847 werd (op aandringen van hogerhand) een gemeenteschooltje gebuuwd op de Hartenberg. Dit nadat de eerste vestigingsplaats in 1837 werd afgebroken wegens de embarmelijke staat waarin het zich bevond.

De schoolstrijd van 1879 zorgde voor het begin van de private scholen.

In onze parochie werd, dankzij de steun van Dame Caroline Colpin van Zangerij, een prachtige school in gorische stijl gebouwd aan de Spoorwegstraat (de huidige Schaaienbosstraat).

De school werd plechtig ingehuldigd in oktober 1881.
De Eygen-Bilserse ouders stelden hun vertrouwen in deze katholieke school, en de gemeenteschool op de Hartenberg werd vanaf dan alleen nog gebruikt voor vergaderingen en feesten. Het aanal kinderen dat de nieuwe school bezocht was zo groot, dat men om te beginnen de oudste kinderen in de voormiddag, en de jongste in de namiddag toeliet.

De eerste leraar was Lathouwers Cajetanus (1858-1936) hij onderwees slechts twee jaren, om elders een hogere functie te bekleden. Lang werd er uitgekeken naar een nieuwe leerkracht. Er kwamen er twee, doch lang bleven ze niet. Elders waren er immers snellere kansen op benoemingen.

Pas nadat de school door de gemeenteraad werd 'aangenomen' (erkend) werd de eerste leerkracht benoemd. Hij heete Nivelle Alfons (1859- I930). Tweede onderwijzer werd Swennen Manheus (1866-1952). In die periode werd bij gebrek aan voldoende ruimte ook les gegeven door Clerx Gilles (18l0-1895) in een kamer van zijn woonhuis.
Sommige mensen uit Eigenbilzen en zelfs Mopertingen weten te vertellen dat hun grootouders nog les van hem hebben gekregen.



In 1884 telde de school 140 leerlingen.
In 1898 kocht kanunnik August Nobels, algemeen bestuurder van de Zusters Kindsheid Jesu, een perceel grond aan in de Wnkelomstraat (voor 700 frank), waar nog datzelfde jaar, met de hulp van vele Eigenbilzenaren, het klooster en de aanpalende school werden gebouwd. Alzo kwamen er voldoende klaslokalen en werd de school in de Spoorwegstraat , de jongensschool, en die in de Winkelomstraat , de meisjesschool.

In 1959 werd de meisjesschool uitgebreid, in 1967 volgde de jongensschool. De kleuterschool op de Locht stamt uit 1959.


In 1990 vonden de kleutertjes een nieuw onderkomen in de school van de Schaaienbosstraat. De lokalen aldaar werden verfraaid en op kleuterniveau aangepast. Hier kunnen ze zich ongestoord in hun eigen leefwereldje ontwikkelen.
De lagere klassen van de Schaaienbos werden naar de Winkelomstraat overgeheveld, zodat ook onze lagere school optimaal kan functioneren.

De vroegere 'jongensschool' in de Schaaienbos is nu de 'kleuterschool'.