Fruitoogst vroeger in Eigenbilzen

De rijke fruitoogst, gesteund door die der omliggende dorpen, heeft er een grote fruithandel doen ontstaan. Ongeveer 700 wagons fruit worden in de statie jaarlijks naar alle gewesten verzonden. Een veertigtal kooplieden van hier en elders geven aan onze statie, gedurende de maanden, juni, juli augustus, september en oktober een ongemeene bedrijvigheid. Meer dan 200 werklieden houden zich als dan onledig met het plukken, oogsten en rangschikken der fruitsoorten bezig en verdienen een dagloon van 3 tot 5 franken.

Dan kan men zeggen dat er handen te weinig zijn, ja vrouwen en jonge dochters moeten soms hun welwillende hulp verlenen, om de vruchten van Eygen-Bilsers paradijs te oogsten.

Ziehier de plaatselijke namen der voorname fruitsoorten welke om hun degelijkheid door de handelaars zo zeer gezocht worden.

Peren : koolstokken , tafelen , dubbele philip, enkele philip, oogstperen, pamelieren, botersousen alle soorten muurperen.

Appelen : dubbele belle fleur,sterappel,courpendue,schaapsneuzen en rambout.

Pruimen : regeloten,pastoorspruimen,vroeg blauw pruimen en marbelanen.

Er zijn in Eygen-Bilsen 138 landbouwers die een hectaar en meer bebouwen, de andere minder.


Natuurlijke hulpmiddelen voortspruitende uit de voortbrengselen van het dierenrijk :

Eygen-Bilsen heeft een uitgebreiden veeteelt, bijna alle inwoners zijn veefokkers de uitzonderingen zijn onbeduidend. Tot staving van mijn verklaring zal ik het jaar 1904 als voorbeeld aanhalen.

Paarden : 65 werkpaarden waarvan 7 boven 1 jaar en 8 geboortens.
Hoornvee: 248 melkkoeien, 190 vaarzen en 203 geboortens.
Varkens : 327 vetgemaakt en 2152 geboortens .

Het bezit van de spoorbaan met een statie, is een bron van ongemeene welvaart niet alleen voor Eygen-Bilsen maar voor al de omliggende gemeenten. Kolen, maisdraf, kunst-meststoffen, steenen, pannen, straatsteenen enz., dit alles wordt uit den vreemde naar Eigenbilzen gebracht.