Wist je dat :

Er op het grondgebied van Eigenbilzen in het verleden heel wat interssante archeologische vondsten werden gedaan ?

Het zijn indicaties dat zelfs de uiterste noordrand van Haspengouw op een zeer oude bewoningsactiviteit terugblikt. De oudste en veruit de meest belangrijke archeologische site, waarvan het belang bovendien het regionale ruim overstijgt, situeert zich op de Cannesberg, bijna een kilometer ten noordwesten van de kerk van Eigenbilzen. Hier stootte men in 1871 op het zgn. 'vorstengraf van Eigenbilzen'.

Zulke Keltische begraafplaatsen uit de 4de/5de eeuw voor Christus zijn in Vlaanderen uiterst zeldzaam. De voornaamste voorwerpen , worden thans bewaard in de Het Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in Brussel.

Het gaat om een geribte bronzen emmer gebruikt als mengvat bij de wijnbereiding, een bronzen wijnkom en een tuitkan. Ook vond men er een sierband in bladgoud, en een bronzen ring die als ornamenten op drinkhoorns waren aangebracht .


De oudst geschreven vermelding van "Eigenbilesen" dateert uit 1096 . EIGENBILZEN was een allodiaal of eigen goed van Bilzen. Wat meteen de nomenclatuur verklaart. Allodiale goederen waren relatief autonome goederen zonder leenverplichting .

De heerlijke rechten over het dorp, dat op gerechtelijk vlak onder de buitenbank van Bilzen ressorteerde en derhalve op de Loonse rechtspraak aangewezen was, waren dus achtereenvolgens in handen van de Graaf van Loon (tot 1366) en de prins-bisschop van Luik ( 1366- 1680),die ze in 1680 aan de familie de Heusch de Zangerije uitleende .Laatstgenoemde was reeds eigenaar van de Loonse leengoederen Haenengoed en Zangerije. Eigenbilzen (827ha) situeert zich precies in de contactzone van drie geografische streken : Droog-Haspengouw, Vochtig-Haspengouw en het Kempens plateau.

Niet zozeer de absolute hoogteligging doch wel de uiteenlopende geologische en pedologische condities zorgen voor een gevarieerd landschaps- beeld.

Sedert 1930-39 is de gemeente in tweeen gereten door de aanleg van het Albertkanaal wat lange tijd onder verbredingswerken lag. Een minder opvallend element in het landschap is de ingegraven bedding van de spoorlijn Hasselt-Maastricht die sinds vele jaren niet meer gebruikt wordt. Deze spoorlijn lag wel aan de basis van de sterke demografische groei gedurende de eerste helft van de 20ste eeuw.


De alluviale vlakte en de steile oosthelling van het Krombeekdal (+55-90m) behoren tot de noordoostelijke uitloper van Vochtig-Haspengouw.
De relatief uitgestrekte woonkern is typisch voor Vochtig-Haspengouw. We stellen vast dat de recente woonuitbreiding zelfs stelselmatig hellingafwaarts migreert.
Je kan dit hellingslandschap, waarop het kwartaire leemdek plaatselijk weggespoeld is en het tertiaire substraat aan de oppervlakte ligt o.m. observeren vanaf de Kattestraat , de Bruulstraat , de Beekomstraat en de Braamstraat.

In 2008 schrikt de buurt van de Grote-Merenweg en omgeving op :
In de DeMeereWeyen zouden 79 sociale woningen komen. De buurtbewoners vrezen dat het groene karakter van Eigenbilzen op die manier verloren gaat.
Er komt protest in de vorm van de 'Geen stad in ons dorp' actie.
De gemeente stemt echter het plan om te bouwen toch goed.
Tegen 2012 zullen de eerste woningen
verschijnen .... het bewoners aantal in Eigenbilzen zal dan snel stijgen.